Nivelurile de colesterol: ce este normal și cum să scazi colesterolul ridicat


Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță naturală produsă de organism. Majoritatea colesterolului din sângele nostru (75%) este produs de ficat, iar restul de 25% provine din alimentele pe care le consumăm. Știm cu toții că nivelurile crescute de colesterol din sânge nu sunt bune pentru sănătatea ta, dar nivelurile corecte de colesterol joacă de fapt un rol vital în menținerea membranelor celulare și sintetizarea hormonilor. Centrele pentru Controlul Bolilor raportează că o treime dintre adulți au niveluri ridicate de colesterol.


Simptome de colesterol ridicat

De obicei, colesterolul ridicat nu produce niciun simptom și este posibil să nu știți că colesterolul din sânge este prea mare. Prea mult colesterol se poate acumula în arterele tale, provocând ateroscleroză sau întărirea arterelor. Acest lucru restricționează fluxul de sânge prin artere și poate duce la probleme medicale grave, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral.


Testarea colesterolului

Asociația Americană a Inimii recomandă tuturor adulților peste 20 de ani să li se verifice nivelul de colesterol la fiecare patru până la șase ani. Depistarea colesterolului se face cu un test de sânge care măsoară trei lucruri.

Ce apare la depistarea colesterolului

  • Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) colesterol (colesterolul „bun”)
  • Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) colesterol (colesterolul „rău”)
  • Trigliceridele

Colesterol LDL: Colesterol „rău”.

Colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), adesea denumit colesterol „rău”, este tipul care tinde să se depună pe pereții arterelor. Celulele albe din sânge se combină cu colesterolul LDL, formând placa de îngustare a arterelor, care restricționează fluxul sanguin. Nivelul optim de colesterol LDL pentru majoritatea oamenilor este de 100 mg/dL sau mai mic. Dacă aveți o boală de inimă, poate fi necesar să vă străduiți să obțineți niveluri LDL de 70 mg/dL sau mai mici.


Colesterol HDL: Colesterol „bun”.

Nu tot colesterolul este rău. Colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) este considerat colesterol „bun”, deoarece funcționează de fapt pentru a împiedica acumularea colesterolului LDL sau „rău” în arterele tale. Cu cât este mai mare HDL, cu atât mai bine. Nivelurile HDL de 60 mg/dL și mai mari vă pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. În schimb, nivelurile de HDL de 40 mg/dL și mai mici sunt considerate un factor de risc ridicat pentru dezvoltarea bolilor de inimă.


Trigliceridele

Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se găsește în sânge. Nivelurile normale de trigliceride sunt de 150 mg/dL și mai mici. Niveluri mai mari decât acestea pot crește riscul de boli de inimă și sindrom metabolic, care este, de asemenea, un factor de risc pentru boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

Factori de risc pentru trigliceridele mari

  • Obezitatea
  • Diabet
  • Fumat
  • Abuzul de alcool
  • Inactivitate/Lipsa exercițiilor fizice

Colesterol total

Un test de colesterol va măsura colesterolul total din sânge, iar nivelul de colesterol total este alcătuit dintr-o combinație a nivelurilor de LDL, HDL și VLDL (lipoproteine ​​cu densitate foarte scăzută, un alt colesterol „rău”). Un scor de colesterol total de 200 mg/dL sau mai mic este considerat optim. Nivelurile de peste 200 mg/dL sunt considerate ridicate și pot însemna că aveți un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă.


Raportul de colesterol

Când medicul dumneavoastră vă ordonă verificarea nivelului colesterolului din sânge, el sau ea va interpreta și discuta rezultatele, cum ar fi raportul de colesterol și valorile colesterolului total (HDL, LDL și VLDL) și ce înseamnă fiecare.

Pentru a calcula raportul de colesterol, împărțiți numărul de colesterol total la numărul de colesterol HDL. De exemplu, dacă aveți un scor total de colesterol de 200 și un scor HDL de 40; împărțiți 200 la 40 și aceasta este egală cu un raport de 5 la 1. Cu cât este mai mic raportul, cu atât este mai mic riscul de boli de inimă. Medicii recomandă să vă păstrați raportul de 5 la 1 sau mai mic. Raportul optim este de 3,5 la 1. Deși acest raport poate fi util în evaluarea riscului de boli de inimă, medicul dumneavoastră va lua în considerare întregul profil de colesterol și vă va spune ce tratament este cel mai bun pentru dumneavoastră.


Colesterolul din alimente

Colesterolul din alimente nu este același cu colesterolul din sângele tău. Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul din alimentele pe care le consumi are un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre oameni sunt „răspunzători”, ale căror niveluri de colesterol din sânge pot crește în urma unei mese bogate în colesterol. „Răspunzătorii” ar trebui să evite alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, cum ar fi uleiul, carnea grasă, produsele lactate cu grăsime, gălbenușurile de ou și multe alimente fast-food.


Colesterolul și istoricul familial

Consumul de alimente bogate în colesterol și grăsimi saturate nu este singura cauză a nivelului ridicat de colesterol la unii oameni. Pentru mulți, genetica este de vină. O afecțiune genetică numită hipercolesterolemie familială poate cauza niveluri ridicate de colesterol din sânge.


Ce vă crește riscul?

Există mai mulți factori de risc pentru colesterolul ridicat.

Factori de risc ridicat pentru colesterol

  • Diete bogate în grăsimi trans (majoritatea sunt grăsimi care sunt produse printr-un proces industrial care adaugă hidrogen alimentelor procesate), grăsimi saturate (tipuri de grăsimi care conțin un nivel ridicat de molecule de acizi grași fără legături duble) și colesterol
  • A fi supraponderal sau obez
  • Stil de viata sedentar

Alți factori de risc pe care nu îi puteți controla includ vârsta (riscul crește pe măsură ce îmbătrânim), sexul (riscul femeilor de a avea colesterol crescut după menopauză) și antecedentele familiale.


Colesterolul și sexul

Femeile au, în general, niveluri mai ridicate de HDL, sau colesterol „bun”, deoarece hormonul feminin estrogen tinde să crească nivelul HDL. Acesta este motivul pentru care majoritatea femeilor tind să aibă un nivel mai scăzut de colesterol decât bărbații. Adică până la menopauză, după aceea, nivelul trigliceridelor încep să crească. Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, este important să aibă o dietă sănătoasă și să mențină o greutate sănătoasă pentru a ajuta la gestionarea nivelului de colesterol din sânge.


Colesterol si copii

Întărirea arterelor (ateroscleroza) începe de fapt în copilărie și poate juca un rol în dezvoltarea bolilor de inimă la vârsta adultă. Copiii cu părinți sau bunici cu ateroscleroză coronariană sau orice formă de boală de inimă sau infarct, sau ai căror părinți au colesterolul din sânge crescut ar trebui să li se verifice nivelul de colesterol.

Asociația Americană a Inimii recomandă copiilor să fie încurajați să facă sport în mod regulat, să mențină o greutate sănătoasă, să mănânce o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, cu multe fructe și legume și să trateze hipertensiunea arterială și diabetul (dacă copilul a fost diagnosticat).


De ce este important colesterolul ridicat

Colesterolul ridicat vă expune riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, principalele cauze de deces în SUA. Nivelurile ridicate de colesterol LDL ("rău") pot contribui la acumularea plăcii pe pereții arterelor, îngustând arterele și restricționând fluxul sanguin. Dacă o parte din această placă se rupe și se blochează într-o arteră îngustată, poate bloca artera și poate întrerupe alimentarea cu sânge a inimii sau creierului, ducând la atac de cord sau accident vascular cerebral.


Cum să scazi colesterolul: Mănâncă mai multe fibre

Dietele bogate în fibre pot reduce colesterolul LDL ("rău"). Dietele bogate în fibre pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, iar excesul de greutate este un factor de risc care contribuie la creșterea colesterolului. Alimentele bogate în fibre includ fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și fasolea.


Cum să scazi colesterolul: cunoaște-ți grăsimile

Asociația Americană a Inimii recomandă ca doar 25% până la 35% din caloriile zilnice să provină din grăsimi, cum ar fi cele găsite în pește, nuci și uleiuri vegetale. Pentru persoanele sănătoase, grăsimile saturate nu ar trebui să cuprindă mai mult de 7% din totalul caloriilor tale. La o dietă de 2.000 de calorii pe zi, înseamnă aproximativ 140 de calorii (sau 16 grame) de grăsimi saturate. Dacă trebuie să scadă colesterolul LDL, limitați grăsimile saturate la 5% până la 6% din calorii sau aproximativ 11 până la 13 grame de grăsimi saturate într-o dietă de 2.000 de calorii. Reduceți grăsimile trans la mai puțin de 1% din totalul caloriilor zilnice. Aceasta înseamnă evitarea alimentelor prăjite și a multor alimente nedorite.


Cum să scazi colesterolul: Smart Protein

Pentru a reduce colesterolul, limitați carnea roșie și mâncați mai mult pește și carne de pasăre slabă.

Cum se prepară proteine ​​sănătoase

  • Tăiați toată grăsimea din carne și îndepărtați toată pielea de pasăre înainte de gătit.
  • Prăjiți sau coaceți, nu prăjiți alimente.
  • Scurgeți grăsimea din orice carne înainte de servire.
  • Evitați carnea procesată, cum ar fi hot-dog-urile sau mezelurile, chiar și cele etichetate cu „grasimi reduse”, deoarece multe sunt încă bogate în grăsimi saturate și calorii.
  • Peștele gras, cum ar fi somonul sau păstrăvul, este bogat în acizi grași omega-3, care pot reduce nivelul de trigliceride și pot îmbunătăți nivelul de colesterol HDL ("bun").
  • Proteinele din soia pot avea, de asemenea, un efect benefic și pot ajuta la reducerea colesterolului LDL („rău”) și a trigliceridelor, în timp ce cresc nivelul de colesterol HDL.

Cum să scazi colesterolul: Dietă cu conținut scăzut de carbohidrați

Dietele sărace în carbohidrați pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol HDL ("bun"). National Institutes of Health a efectuat un studiu care a constatat că, în timp ce atât persoanele cu dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cât și cele sărace în carbohidrați au slăbit în perioada de studiu de doi ani, persoanele cu dietă săracă în carbohidrați și-au îmbunătățit, de asemenea, nivelul de colesterol HDL. Problema cu dietele sărace în carbohidrați este că pot fi dificil de respectat. Consultați-vă medicul despre cel mai bun plan de alimentație sănătoasă pentru a vă gestiona colesterolul.


Cum să scazi colesterolul: Pierde în greutate

Pierderea in greutate poate ajuta la scaderea colesterolului. A fi supraponderal sau obez tinde să crească nivelul de colesterol LDL ("rău"). Scăderea în greutate poate ajuta la reducerea colesterolului LDL și a trigliceridelor și la creșterea nivelului de colesterol HDL ("bun").


Cum să scazi colesterolul: renunță la fumat

Fumatul nu este numai rău pentru plămânii tăi; de asemenea, scade colesterolul HDL ("bun") si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Când te lași de fumat, nivelul HDL va crește. Discutați cu medicul dumneavoastră despre un program de renunțare la fumat.


Cum să scazi colesterolul: exerciții fizice

Exercițiile fizice vă pot crește colesterolul HDL ("bun") cu până la 6% și pot reduce colesterolul LDL ("rău") cu 10%. Doar 40 de minute de exerciții, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau ciclismul de trei până la patru ori pe săptămână, pot avea un impact asupra nivelului de colesterol din sânge. Discutați cu medicul dumneavoastră despre începerea unui program de exerciții fizice.


Medicamente pentru colesterol

Uneori, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate nu sunt suficiente pentru a atinge un nivel sănătos de colesterol. Acesta este adesea cazul când colesterolul ridicat este cauzat de factori genetici și, în aceste situații, medicamentele pot ajuta. Statinele sunt de obicei prima alegere, deoarece reduc, de asemenea, riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Alte tipuri de medicamente care pot fi prescrise includ inhibitori selectivi de absorbție a colesterolului, rășini (cunoscute și sub denumirea de medicamente sechestratoare de acid biliar sau medicamente care leagă acidul biliar) și terapii de scădere a lipidelor, cum ar fi fibrații, niacina și omega-3.


Tratamentul colesterolului: suplimente

Mai multe suplimente nutritive s-au dovedit a fi benefice în îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Suplimente nutritive care ajută la scăderea colesterolului

  • Uleiul de pește poate reduce trigliceridele, iar proteina din soia poate scădea ușor nivelurile de colesterol LDL ("rău") și trigliceridelor și poate crește colesterolul HDL ("bun").
  • Stanolii și sterolii vegetali care se găsesc în mod natural în unele fructe, legume, nuci, semințe și leguminoase pot ajuta la blocarea absorbției colesterolului în intestin.
  • Acidul nicotinic pe bază de rețetă (niacină sau vitamina B3) este adesea prescris pentru a îmbunătăți colesterolul. Dozele găsite în suplimentele de vitamine fără prescripție medicală nu sunt suficiente pentru a trata colesterolul ridicat și, din cauza potențialului de efecte secundare, dozele mari trebuie luate numai sub supravegherea unui medic.

Tratamentul colesterolului: remedii pe bază de plante

Usturoiul este adesea văzut ca un remediu pentru scăderea colesterolului total; cu toate acestea, un studiu amplu a arătat că usturoiul nu este eficient în acest sens. Multe alte plante medicinale și remedii casnice pretind că reduc și colesterolul.

Remedii pe bază de plante despre care se pretinde că tratează colesterolul

  • Guggulipid (guggulsteron)
  • Drojdie de orez roșu
  • Policosanol
  • Semințe și frunze de schinduf
  • Extract de frunze de anghinare
  • Sorile
  • busuioc sfânt
  • Ghimbir
  • Curcumă
  • Rozmarin

Nu s-a dovedit că multe dintre aceste remedii îmbunătățesc nivelul de colesterol, în timp ce altele sunt încă în curs de cercetare. Consultați-vă medicul înainte de a lua orice supliment pe bază de plante, deoarece multe pot avea efecte secundare sau pot interacționa cu medicamentele pe care le luați în prezent.


Nivelurile de colesterol: cât de scăzut ar trebui să scazi?

Când căutați să vă reduceți colesterolul total, la ce număr ar trebui să urmăriți?

  • Este de dorit un scor de colesterol total de 200 mg/dL.
  • Urmăriți un nivel de colesterol LDL ("rău") de 100 mg/dL sau mai mic și un nivel de colesterol HDL ("bun") de 60 mg/dL sau mai mare.
  • Dacă aveți factori de risc ridicat pentru boli de inimă sau accident vascular cerebral, inclusiv hipertensiune arterială, fumat, antecedente familiale de boli de inimă, aveți peste 45 de ani pentru bărbați și 55 de ani pentru femei, aveți colesterol HDL scăzut (sub 40 mg/dL) , și/sau sunteți obezi sau inactivi, poate fi necesar să urmăriți niveluri LDL de 70 mg/dL sau mai mici.

Daunele pot fi anulate?

Vestea bună este că este posibil să puteți inversa o parte din daunele cauzate de ateroscleroză (întărirea arterelor din cauza formării plăcii).

Inversarea daunelor de colesterol

  • Dean Ornish, MD subliniază o dietă vegetariană, cu conținut scăzut de grăsimi, despre care s-a demonstrat că inversează blocajele arterelor.
  • Un studiu din British Medical Journal a arătat că o dietă vegană cu conținut scăzut de carbohidrați a scăzut nivelul de colesterol LDL.
  • Exercițiile fizice regulate scad colesterolul LDL ("rău") și îmbunătățesc colesterolul HDL ("bun"), pe lângă întărirea inimii și a sistemului cardiovascular.
Ați găsit o eroare în acest articol și doriți să o remediați? Contact
MedicWeb.ro nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Declinare a răspunderii